Zoethoutgras, oorspronkelijk uit Zuidoost Azië waar het blad wordt gebruikt in salades en thee en de wortels worden gewokt. De smaak is als zoethout, anijsachtig, en vrij sterk. Houdt van een vochtige standplaats.
Onsterfelijkheidskruid. Klimplant uit China waar thee van het blad gemaakt wordt. Het zou levensverlengend werken, in streken waar deze thee gedronken wordt worden mensen gemiddeld ouder dan elders. Handvormig blad, bloeit in Juli-Augustus met kleine witte, stervormige bloemetjes. Voor een warme plek, uit de zon, in voedzame grond.
Citroenverbena. Voorheen Aloysia triphylla. Heerlijk geurend bladverliezend struikje, gek op warmte. Helaas niet winterhard in Nederland, overwinteren op een vorstvrije plek en geen water geven! Het blad wordt gebruikt in warme en koude dranken maar de plant verdrijft door de sterke citroengeur ook de muggen van het terras!
Suikervervanger met heel zoet blad. Mooie plan met donker blad en korte dikke witte bloeiaartjes. Niet winterhard, vorstvrij overwinteren! Zoeter dan Stevia maar met een lichtbittere nasmaak.
Citroenmelisse. Snel groeiende lipbloemige met onopvallende, cremewitte bloemen in de bladoksels. Ruikt beter dan hij smaakt. Geliefd bij imkers; citroenmelisse levert veel nectar. Verjaagt muggen. Gebruikt in thee en als smaakmaker bij vis en eigerechten.
Roomse Kervel. Prachtige planten, niet alleen eetbaar maar ook als sierplant zeer de moeite waard. Schermbloem met sterk naar anijs geurend, fijn ingesneden blad en witte bloemen in grote schermen. Heeft een voorkeur voor vochthoudende, kalkrijke grond. Roomse Kervel is een belangrijk ingrediënt van kruutmoes, een regionale specialiteit die, m.i. terecht, langzamerhand verdwijnt in de geschiedenis.
Kaapse Knoflook. Allium-achtige voor goed afwaterende grond en dan nog is de winterhardheid twijfelachtig: liever in een pot dus. Heeft een knoflooksmaak die niet blijft hangen, dus geen slechte adem.