We krijgen vaak de vraag of de planten die we kweken biologisch zijn. Het korte antwoord is: nee. Wij hebben geen keurmerk, we mogen daarom niet de term ‘biologisch’ gebruiken voor onze planten. Maar we werken wel op een duurzame manier die op sommige gebieden zelfs verder gaat dan ‘officieel’ biologisch.
Hieronder leggen we uit welke keuzes we tot nu toe gemaakt hebben en waarom.

De kwekerij
Het allerbelangrijkste middel om gezonde planten te kweken is de inrichting van de kwekerij. Kleinschalig, veel bosschages, ingebed in het landschap. Hierdoor is de kwekerij erg aantrekkelijk voor flora en fauna. We proberen veel natuurlijke bestrijders te lokken, niet met nestkastjes of bijenhotels o.i.d. maar door een gezonde en aantrekkelijke omgeving te bouwen. Zo creëren we ieder jaar meer variatie en meer verschillende habitats voor vogels en insecten.
We proberen de omstandigheden op de kwekerij zo te maken dat ziektes en plagen niet veel slachtoffers maken. Dit doen we o.a. door veel verschillende soorten te kweken en die bewust door elkaar te zetten. Ook zetten we planten op standplaats bij elkaar zodat bijvoorbeeld droogte minnende planten niet verzwakt worden doordat ze teveel water krijgen.
Onze kas is niet verwarmd en de gevels zijn open zodat ook de planten die binnen staan regelmatig bezocht worden door bijen, vlinders en vogels.

Bestrijdingsmiddelen
We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. We zien weleens een beestje of een vlekje op een blad maar onze planten zijn gezond en kunnen tegen een stootje. Doordat we kleine aantallen per soort kweken is de kwekerij niet erg interessant voor specifieke plaagdieren, we hebben eigenlijk nooit last van extreme plagen.
We grijpen niet in met bestrijdingsmiddelen als er een lichte aantasting is en hopen op de komst van natuurlijke bestrijders en een evenwicht tussen plaag en bestrijder. Op deze manier blijven we uit de vicieuze cirkel van plaag – bestrijding – nieuwe plaag – nieuwe bestrijding – enz. enz.

Potgrond
We kweken in veenvrije en kokosvrije potgrond. Veen is een geweldig product om planten in te kweken: het is vrij van onkruid, licht van gewicht en het kan veel water en meststoffen vasthouden. Helaas zijn de nadelen groot: veen en kokos komen van ver, worden gewonnen uit natuurgebieden en er komt veel CO2 vrij bij het verteren van veen.
Gelukkig zijn er alternatieven, veen en kokos zijn niet nodig bij de kweek van vaste planten. Wij zijn er trots op dat we al vijf jaar geleden een potgrondmengsel ontwikkeld hebben waarmee we gezonde planten kunnen kweken zonder gebruik van veen of kokos.

Het is onder kwekers een trend om in steeds grotere potten te kweken, dit levert mooie grote planten op. Wij doen dat niet; in grotere potten gaat meer potgrond, wij denken dat we in kleinere potten ook goede planten kunnen kweken maar dan met minder grondstoffengebruik.

Kunstmest
Wij gebruiken kunstmest. Wij kiezen voor zogenaamde gecoate meststoffen die onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid steeds een klein beetje voeding beschikbaar maken voor de planten. Deze meststoffen hoeven we maar één keer per jaar toe te dienen en spoelen nauwelijks uit naar het grondwater, alle meststoffen worden door de planten ‘opgegeten’!
In de biologische teelt is dit soort meststoffen niet toegestaan, er mogen alleen organische meststoffen gebruikt worden. Helaas spoelt van organische meststoffen tot wel 30 % uit in de bodem en het water. Gecoate meststoffen spoelen niet uit door de speciale coating en zijn dus minder vervuilend voor de omgeving dan organische mest. Wij kiezen daarom voor gecoate meststoffen, ondanks dat we daardoor nooit een biologisch keurmerk kunnen krijgen.

Water
Het water dat we onze planten geven is regenwater. We vangen al het regenwater op dat op de kwekerij valt, het loopt via ondergrondse leidingen naar een grote vijver. Vanuit deze vijver pompen we het naar de sproeiers die onze planten water geven. We gebruiken dus geen grondwater.

Zaden en stekken
In principe vermeerderen wij onze planten zelf van planten uit onze ‘moederplantentuin’. Hier staan duizenden planten uitgeplant waar we stek van nemen of zaden van oogsten. Deze planten zijn ‘schoon’, vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Een klein deel van het uitgangsmateriaal (stekken) kopen we bij gespecialiseerde vermeerderingsbedrijven. Dit doen we omdat we geen tijd hebben om alles zelf te vermeerderen maar ook omdat we van sommige soorten geen moederplanten hebben en toch ons assortiment uit willen breiden. Deze bedrijven zijn niet altijd biologisch gecertificeerd en we weten dus niet hoe zij hun planten kweken. Biologische stekken zijn helaas nauwelijks te koop.
Het opkweken van deze stekken tot gezonde, mooie planten doen we natuurlijk zo natuurvriendelijk mogelijk. Als we zaden of bollen inkopen kunnen we dat gelukkig wèl doen bij bedrijven die biologisch of milieuvriendelijk werken.

Plastic
We kweken onze planten in plastic potten. Veel mensen doen deze kweekpotten bij het plastic afval maar ze kunnen niet gerecycled worden, ze mogen niet bij het plastic afval! Wel kunnen er nieuwe potten van gemaakt worden maar het apart inzamelen van gebruikte potten komt niet echt van de grond.
Wij gebruiken alleen maar tweedehands potten, we hebben al tien jaar geen nieuwe potten gekocht. We krijgen ze van een bevriende hovenier (dank!) en ook U kunt bij ons uw plantpotten inleveren maar alleen zgn. P9 potten. Dat zijn de potten die we zelf gebruiken, we zijn geen stortplaats!

Een geweldige ontwikkeling: dit jaar beginnen we proeven met volledig afbreekbare potten! Er zijn al lang potten verkrijgbaar die gemaakt worden van vezelpulp maar die gaan niet lang genoeg mee. Wij testen een nieuw product; potten die gemaakt worden met een 3D printer en die volledig afbreekbaar zijn in de bodem maar bovengronds niet vergaan. Het zal nog wel een paar jaar duren voor we bruikbare, afbreekbare potten hebben maar er wordt aan gewerkt!

Energie
We hebben een flink aantal zonnepanelen waardoor we geheel zelfvoorzienend zijn qua stroom.

 

Conclusie
We komen niet in aanmerking voor een biologisch keurmerk omdat we kunstmest gebruiken en omdat we een klein aantal stekken inkopen bij ‘gangbare’ kwekers. Tegelijkertijd gaan we op veel gebieden verder dan ‘biologisch’ voorschrijft, zoals bijvoorbeeld m.b.t. het uitspoelen van meststoffen en bij het gebruik van veen in potgrond. We maken onze eigen keuzes en we leggen graag uit hoe we tot die keuzes komen. Schroom niet om er naar te vragen!