Kwekersdag 26 januari

Zo aan het begin van een nieuw kweekseizoen willen we je graag uitnodigen voor de Kwekersdag op vrijdag 26 januari 2024 bij kwekerij De Hessenhof (Ede). Hieronder vind je meer informatie over deze leerzame netwerk bijeenkomst. En als het je wat lijkt dan kun je je al direct aanmelden (ps….vol=vol)

 

Waarom dit initiatief?

Het grote succes van de Kwekersdag op 12 oktober 2022 met zo’n 60 collega’s smaakte naar meer. Vandaar dat een zestal enthousiastelingen samen met de NTS en Miranda en Hans Kramer (Hessenhof)  het initiatief heeft genomen om een programma samen te stellen. We vinden het belangrijk dat er voor de brede groep kwekers kennis/informatie valt te halen. Maar ook dat een ieder geïnspireerd wordt door ervaringen en suggesties van collega’s. Natuurlijk is dit alleen mogelijk als je zelf ook je ideeën en ervaringen aktief deelt, hierover later meer.

 

Hoe ziet het programma er uit?

10.00 uur Inloop met koffie en thee

10.30 uur Welkomstwoord (Hans Kramer & Dagmar van Wijngaarden)

10.35 uur Potgrond en bemesting; Opties voor de toekomst? (Eddo de Veer)

Presentatie door Eddo de Veer (Weerbaar Telen) over de toekomst van potgrond en bemesting. Moet iedereen veenvrij gaan telen of zijn er ook andere opties? Welke alternatieven zijn er voor kunstmest? Eddo licht ook zijn aanbod toe om voor jouw potgrond een chromatologisch onderzoek te doen (‘chroma’).

11.30 uur Plantenpaspoort: (NAK-Tuinbouw)

Hoe zorg je dat je planten op reis kunnen? In welke situaties heb jij een plantenpaspoort nodig? Hoe kom je eraan? Een medewerker van de NAK-Tuinbouw geeft een praktische toelichting over het gebruik van het plantenpaspoort.

12:00 uur Lunch (wordt verzorgd)

13:00 uur Afzet en marketing: (Jacqueline de Ruiter & Marcel de Wagt)

Het middag programma bestaat uit 3 onderdelen:

 1. Presentatie: Welke klanten wil je hebben? Hoe vind je de klanten die bij je passen? Hoe zorg je dat die klanten jou kunnen vinden en bij je willen kopen? Welke aspecten zijn voor ons als kwekers belangrijk en bruikbaar?
 2. Gesprekken met een aantal ‘groene koplopers’. We gaan met een aantal groene ondernemers in gesprek en horen wat voor hen wél maar ook niet werkt.
 3. Analyse vragenlijst. We hebben een vragenlijst laten maken over het gebruik van marketing in het kwekerswereldje. (Zie hieronder) De analyse van jullie antwoorden wordt hier besproken. Vul de vragenlijst in voor 15 januari!

 

14:45 uur Evaluatie en Afronding (Arjan Schepers)

Deze Kwekersdag: wat levert ons dit op? Waaraan is behoefte? Is er een wens tot ‘gezamenlijker’ optrekken? Wie wil hierin eventueel een rol vervullen?

Tot 16.00 – Babbel & Borrel

 

Voor wie is deze dag bijeenkomst bedoeld?

De bijeenkomst is bedoeld voor (aanstaande) kwekers van kleinschalige (ambachtelijke) kwekerijen (planten, heesters/bomen, bloemen, inheems, eetbaar)  voor zowel starters als degenen die al langer kweken.

 

Welke bijdragen vragen we je?

 1. Neem een 2 liter bloempot met jouw potgrond mee (vermeld je naam daarop)
 2. We willen elkaar inspireren. Vandaar de vraag om jouw voorbeelden van “afzetbevordering” mee te nemen die je in de afgelopen jaren hebt gemaakt/gebruikt. Deze worden in het middagprogramma besproken.
 3. Vul zo snel mogelijk de vragenlijst in over jouw bedrijf. Deze informatie gebruiken we namelijk als uitgangspunt voor het middagprogramma.

 

Link: vragenlijst

(De resultaten van deze vragenlijst worden anoniem verwerkt en niet gedeeld met mensen of bedrijven buiten de organisatie van deze dag. Het enige doel van dit kleinschalige onderzoek is het vinden van onderlinge verschillen, overeenkomsten en knelpunten – ter invulling en presentatie van het middagprogramma.)

 

 Hoe meld je je aan?

 1. Meld je aan via: https://www.arjanschepers.nl/plantenwinkel/algemeen/toegang-kwekersbijeenkomst
 2. We vragen een bijdrage voor o.a. de lunch en andere onkosten van €30,- per persoon.
 3. In tegenstelling tot een eerder bericht kunnen meerdere personen per kwekerij zich aanmelden.

 

Tot ziens op 26 januari!

 

Mede namens Hans en Miranda Kramer(Kwekerij De Hessenhof), met vriendelijke groeten,

 • Jacqueline de Ruiter, Kwekerij de Arend
 • Arjan Schepers, Arjan Schepers Vaste Planten
 • Eddo de Veer, Weerbaar Telen
 • Dagmar van Wijngaarden, Kwekerij Noorderbloemen
 • Chris Tilanus, Kwekerij Morning Glory
 • Johan van Straaten, NTS
 • Marcel de Wagt, Kwekerij van opvallende vaste planten