Zoethoutgras, oorspronkelijk uit Zuidoost Azië waar het blad wordt gebruikt in salades en thee en de wortels worden gewokt. De smaak is als zoethout, anijsachtig, en vrij sterk. Houdt van een vochtige standplaats.
Bieslook. De paarse bolvormige bloemen staan aan rechte stelen. Eetbaar, maar ook een mooie sierplant!
Knoflookbieslook, Chinese bieslook. Milde knoflooksmaak. Kan in zachte winters zijn blad houden, sterft dan niet af. Ook een mooie sierplant met stervormige witte bloemetjes.
Halfheestertje met smal grijsgroen blad en kleine gele composietbloemen. Sterft ’s winters af maar loopt in het voorjaar weer fris uit.
Venkel. Luchtige bossen heel fijn gesneden donker blad met die typische venkelgeur. De bloei is prachtig: open schermen met kleine gele bloemen. Zaait zich uit. Groeit in het Middellandsezeegebied op vochtige plekken!
Onsterfelijkheidskruid. Klimplant uit China waar thee van het blad gemaakt wordt. Het zou levensverlengend werken, in streken waar deze thee gedronken wordt worden mensen gemiddeld ouder dan elders. Handvormig blad, bloeit in Juli-Augustus met kleine witte, stervormige bloemetjes. Voor een warme plek, uit de zon, in voedzame grond.
Lavas. Keukenkruid, oorspronkelijk afkomstig uit Iran maar in de romeinse tijd over heel Europa verspreid. Selderij-achtige smeek maar veel sterker. Het blad wordt gebruikt in soepen en stoofpotten, de zaden worden meegebakken in brood. Het worden grote planten met gelige, onopvallende schermbloemen. Voor voedzame grond.
Citroenverbena. Voorheen Aloysia triphylla. Heerlijk geurend bladverliezend struikje, gek op warmte. Helaas niet winterhard in Nederland, overwinteren op een vorstvrije plek en geen water geven! Het blad wordt gebruikt in warme en koude dranken maar de plant verdrijft door de sterke citroengeur ook de muggen van het terras!
Suikervervanger met heel zoet blad. Mooie plan met donker blad en korte dikke witte bloeiaartjes. Niet winterhard, vorstvrij overwinteren! Zoeter dan Stevia maar met een lichtbittere nasmaak.
Citroenmelisse. Snel groeiende lipbloemige met onopvallende, cremewitte bloemen in de bladoksels. Ruikt beter dan hij smaakt. Geliefd bij imkers; citroenmelisse levert veel nectar. Verjaagt muggen. Gebruikt in thee en als smaakmaker bij vis en eigerechten.
Variëteit van de inheemse Akkermunt. Groeit op nattere plekken op voedzame grond. Smaakt naar bananensnoepjes, niet naar banaan. Ik vind dat een groot verschil…
Snelgroeiende selectie uit Akkermunt. Heeft inderdaad een aardbei-achtige smaak. Groeit op nattere plekken op voedzame grond.
Snelgroeiende muntsoort (zijn er ook andere??) voor vochtige, kalkhoudende grond. De smaak is pepermunt met chocolade (Aftereight!). Donkergroen tot purper gekleurd blad en rose bloemetjes.
Muntsoort die veel gebruikt wordt in (groene) thee. Ook weer snelgroeiend, oppassen dus! Bloeiende planten verliezen veel van hun smaak.
Witte munt. Lichtgroen blad dat naar appeltjes ruikt, bijzondere combinatie! Bloeit met (bijna) witte lipbloemen.
Roomse Kervel. Prachtige planten, niet alleen eetbaar maar ook als sierplant zeer de moeite waard. Schermbloem met sterk naar anijs geurend, fijn ingesneden blad en witte bloemen in grote schermen. Heeft een voorkeur voor vochthoudende, kalkrijke grond. Roomse Kervel is een belangrijk ingrediënt van kruutmoes, een regionale specialiteit die, m.i. terecht, langzamerhand verdwijnt in de geschiedenis.