Ontwerp

Ontwerp

Naast het kweken van vaste planten maak ik ook beplantingsplannen en tuinontwerpen. In mijn ontwerpen staan altijd de planten voorop, die vormen de basis van mijn ontwerpen. Natuurlijk ga ik uit van de wensen die u heeft en van de omstandigheden in uw tuin maar wel altijd met groen als de basis. Met planten kun je verschillende stijlen creëren, van klassieke Engelse borders tot een stijlvolle moderne beplanting of een beplanting in prairie-stijl of als bloemenweide. Het kan allemaal, het succes van het ontwerp staat of valt met de juiste plantkeuze!

Binnenkort vindt u HIER een aantal voorbeelden van mijn ontwerpen die afgelopen jaren gerealiseerd zijn.

Uitgangspunten:

Planten en bloemen maken mensen blij. Een mooie, gezonde beplanting heeft een enorme positieve invloed op mensen. Een uitbundige beplanting trekt mensen aan, maakt ze vrolijk en geeft ze energie. Daarnaast levert een gezonde beplanting een bijdrage aan het afremmen van de achteruitgang van biodiversiteit. (In stedelijke omgeving (tuinen) is de biodiversiteit tegenwoordig groter dan op het platteland.) Ik denk dat een goed ontworpen beplanting een belangrijk middel is om de ‘verstening’ van steden tegen te gaan.

Ik heb een aantal jaren gewerkt bij de plantenwinkel bij de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart. De mogelijkheid om iedere dag rond te kijken in de proeftuinen van een van de meest bepalende tuinontwerpers van de 20e eeuw in Nederland heeft me veel geleerd. Nadenken over waarom Mien Ruys bepaalde keuzes maakte of voor welk probleem (een deel van) een ontwerp nu eigenlijk een oplossing was is zeer leerzaam geweest. Ik heb er een vrij simpele ontwerpfilosofie uit gehaald: zo min mogelijk ontwerpen, zo veel mogelijk planten. Natuurlijk is een ontwerp nodig, een goed ontwerp kan veel toevoegen aan een ruimte en de dynamiek ervan volledig veranderen maar het is meestal geen goed teken als een ontwerp erg ingewikkeld wordt. De beplanting speelt in mijn ontwerpen altijd de hoofdrol. Ik zoek naar planten die passen bij de omgeving, bij de omstandigheden en bij elkaar.

Een gezonde, evenwichtige beplanting vraagt nauwelijks onderhoud; het houdt de bodem bedekt waardoor onkruid bijna geen kans krijgt en er hoeft bijvoorbeeld (na het eerste groeiseizoen) geen water gegeven te worden. Dat klinkt heel logisch en toch zie ik op veel plekken planten groeien waar ze niet passen, ze leiden een kwijnend bestaan waardoor veel moeite gedaan moet worden om ze nog een beetje toonbaar te houden, dat levert weer frustraties op en uiteindelijk wordt de tuin bestraat omdat het allemaal teveel werk is. Bij een goed ontworpen beplanting is dat niet nodig! Een goede beplanting is onderhoudsarm!

Ik ben plantenkweker, ik kijk de hele dag naar hoe planten groeien en ik weet wat planten nodig hebben om gezond te blijven. Ik ga bij mijn ontwerpen altijd uit van de omstandigheden van de plek die vormgegeven moet worden, ik zoek de planten uit bij die plek. Hierdoor ontstaat een goed groeiende beplanting, opgebouwd uit planten die passen bij de omgeving en bij elkaar. Ik ben er van overtuigd dat door een goede plantenkeuze met minimaal onderhoud een fantastisch resultaat kan worden bereikt. Beter voor diversiteit, minder werk en vooral: veel mooier!

Samenstellen beplanting Verschillende stijlen Structuur vs kleur

 

Werkwijze:

Samen uw wensen inventariseren, ik maak een schetsontwerp, samen bespreken, definitief ontwerp, goedkeuring. Planten leveren en uitzetten. U gaat zelf planten in de grond zetten.