Zoethoutgras, oorspronkelijk uit Zuidoost Azië waar het blad wordt gebruikt in salades en thee en de wortels worden gewokt. De smaak is als zoethout, anijsachtig, en vrij sterk. Houdt van een vochtige standplaats.
Venkel. Luchtige bossen heel fijn gesneden donker blad met die typische venkelgeur. De bloei is prachtig: open schermen met kleine gele bloemen. Zaait zich uit. Groeit in het Middellandsezeegebied op vochtige plekken!
Lavas. Keukenkruid, oorspronkelijk afkomstig uit Iran maar in de romeinse tijd over heel Europa verspreid. Selderij-achtige smeek maar veel sterker. Het blad wordt gebruikt in soepen en stoofpotten, de zaden worden meegebakken in brood. Het worden grote planten met gelige, onopvallende schermbloemen. Voor voedzame grond.
Citroenmelisse. Snel groeiende lipbloemige met onopvallende, cremewitte bloemen in de bladoksels. Ruikt beter dan hij smaakt. Geliefd bij imkers; citroenmelisse levert veel nectar. Verjaagt muggen. Gebruikt in thee en als smaakmaker bij vis en eigerechten.
Snelgroeiende muntsoort (zijn er ook andere??) voor vochtige, kalkhoudende grond. De smaak is pepermunt met chocolade (Aftereight!). Donkergroen tot purper gekleurd blad en rose bloemetjes.
Roomse Kervel. Prachtige planten, niet alleen eetbaar maar ook als sierplant zeer de moeite waard. Schermbloem met sterk naar anijs geurend, fijn ingesneden blad en witte bloemen in grote schermen. Heeft een voorkeur voor vochthoudende, kalkrijke grond. Roomse Kervel is een belangrijk ingrediënt van kruutmoes, een regionale specialiteit die, m.i. terecht, langzamerhand verdwijnt in de geschiedenis.
Origanum. Sterke smaak, voorzichtig met gebruik in de keuken! De bloei is onbeduidend. Houdt van een kalkrijke zonnige plek.
Rozemarijn. Heerlijk geurende planten die ook als sierplant te gebruiken zijn. Voor een plekje in de zon, liefst op kalkrijke grond.
Olijvenkruid. Laag, breed uitgroeiend halfheestertje met smal, naaldvormig blad en geelwitte bolvormige bloemetjes. Heerlijke geur, bijzondere smaak, handig in pasta’s e.d. als vervanger voor olijven. Snoeien als Lavendel.
Klein verhoutend struikje met kleine, sterk geurende blaadjes. De bloemen geven nectar met een zeer hoog suikergehalte, zeer interessant voor bijen! Snoei tijm nooit voor de winter!
Goed vergelijkbaar met de ‘gewone’ Thymus vulgaris maar blijft iets kleiner. Blijft een bolvormige plant.
Kaapse Knoflook. Allium-achtige voor goed afwaterende grond en dan nog is de winterhardheid twijfelachtig: liever in een pot dus. Heeft een knoflooksmaak die niet blijft hangen, dus geen slechte adem.